Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De kunstenaar

Mijn naam is Françoise Voland en ik ben een tiental jaar actief als kunstglazenier.

Reeds tijdens mijn architectenstudies raakte ik geboeid door de kunst van glas-in-lood, en dit zowel op grafisch vlak als wat betreft het licht- en kleurenspel. Mijn tekeningen uit die tijd waren vaak geïnspireerd door deze prachtige techniek.

In 2004 ben ik dan ook begonnen met het schilderen van decoratieve glazen voorwerpen. Vervolgens heb ik gedurende enkele maanden de techniek van “Tiffany” glas-in-lood geleerd bij een glazenier uit Oost-Vlaanderen.

Ik heb deze techniek snel “in de vingers” gekregen, en heb dan gekozen om een professionele opleiding van twee jaar in Brugge te volgen. Daar heb ik de traditionele techniek van glas-in-lood, van gezandstraald glas en gebrandschilderd glas geleerd.

Op basis van deze kennis ontwerp en vervaardig ik glasramenspiegels en siervoorwerpen, met zowel abstracte als figuratieve ontwerpen, gebruik makend van de kleuren en structuren van het glas. Om de grafische benadering te onderstrepen speel ik met de zichtbreedtes van de loodlijsten.

LaDiva - Glaskunst - Franšoise Voland, kunstglazenier - glaskralen aan de vlam

Na een paar jaar ervaring in het glas-in-lood heb ik de techniek van “Tiffany” glas-in-lood toegepast op de creatie van sieraden, zowel uit glas en spiegel als uit mozaïek. Tijdens deze activiteit als juwelier, begonnen de warmglas technieken me heel erg te interesseren en ben ik opgeleid in de technieken van glasfusing en kralen aan de vlam door een confrater kunstglazenier.

De waaier van sieraden en siervoorwerpen die ik aan u voorstel weerspiegelt mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid voor de glastechnieken en mijn grote zin voor gevarieerde en originele creaties.

LaDiva - Glaskunst - Franšoise Voland, kunstglazenier - solderen van ring op moza´ek LaDiva - Glaskunst - Franšoise Voland, kunstglazenier - Oorbellen en halssnoer uit moza´ek in lood LaDiva - Glaskunst - Franšoise Voland, kunstglazenier - monteren van moza´ek in lood